Halmaz

Icon_Upload.pnghome_2.png

Láda

Megmondja a tutit

  • KeMa: A 3. és 4. kép nem a Csernobili Zónában készült :). 2007 óta lehet a Zónát némi utánajárással lá... (2014.01.15. 09:49) Csernobil mint turista látványosság
  • A biztos utas: Nem tudom, hogy a posztoló mit szeret, de Hollandiában nem találta meg. Kint nagyon sok jó program... (2014.01.11. 23:00) Visszatérés a kék lagúnába
  • vider: Hát buli szempontjából talán UK/Spanyolo. ami ny-európában jó választás lehet számodra. Ott van él... (2014.01.11. 18:06) Visszatérés a kék lagúnába
  • Kyria: @enpera: Meg gyermeklelkű felnőtteknek. Én - 44 évesen - bizony meg fogom nézni. Aki meg nem akarj... (2014.01.10. 13:27) Jégbe zárva
  • nnnnnnnn: gyereknekvaló (2014.01.10. 10:24) Jégbe zárva
  • Utolsó 20

FB tábor

Egyéb

 

Erdő szélen szemét nyílik, nem virág

sztone 2014.01.07. 10:08

szemettelep.png

A napokban lovagolni voltam, de mehettem volna kutyát sétáltatni, vagy csak kirándulni is az erdőben. Nincs ebben semmi különös, sokan vannak híján a kertnek, vagy éppen érzik szükségét annak, hogy ne csak képernyőn keresztül lássák a környezetüket, érezzék a természetet maguk körül.
Amikor nem betonon kell gyalogolnom, időről időre képes vagyok belefeledkezni a táj szépségébe. Abba a szépségbe, amit szerencsére még nem mindenhol csúfít el a szétdobált, szánt szándékkal az erdőbe kihordott háztartási hulladék tömege.
Kinek jut eszébe az, hogy a mocskát az erdőszélen, patakparton, természetvédelmi helyen hagyja?
Ember az ilyen? Vagy nem különb, mint egy elhasznált tejeszacskó? Egy szemét, mely a saját hányadékával szennyezi be a világot!
Tisztában vagyok vele, hogy amikor valaki a hulladéktelepre viszi a szemetet, azért fizetni kell. De a legtöbbször nem ipari szemét az, amit az erdőszélen látni. 35 literes fekete háztartási szemeteszsák az, szétszakadva, melyből kikandikál a felvágott vákumcsomagolása.
A szemételszállításért is fizetni kell. Igen. Szeméttelepre kerül, ami lehet, hogy semmivel sem jobb, mint az erdőszél, de legalább nem érzem magam egy alantas élőlénynek azért, mert tönkretettem valamit, ami ugyan nem kerül pénzbe, de szép.

Egyébként van itt még egy érdekesség. Nevezetesen a szelektív szemétgyűjtés. Nem tudom ki látta már felülről azt, hogy ezeket a kukákat hogyan ürítik. A kukásautóban nincsenek rekeszek, hogy külön legyen az összegyűjtött szemét raktározva. Ott megint összekeverik. Akkor miért szedjük szét? Minek gyűjtjük szelektíven? Olyan lenne ez is, mint az a szülő, aki folyton csak fenyegetőzik, de soha nem jut el a megvalósításig? Aztán csodálkozik, ha a gyereke a fejére nő? Vagy ez valami furfangos terv, hogy teljesen érzéketlenné tegyék  népességet a szelektív szemétgyűjtésre, mert az egész úgyis csak látvány, akkor meg minek vesződjek?

Van egy ismerősöm, aki néhány évvel ezelőtt elhatározta, hogy ő bizony kidobott számítógépekből fogja kinyerni mindazon értékes, ritka, és ennélfogva drága anyagot, melyek legtöbbjét csak háborúdúlta Afrikai országokból lehet beszerezni. Körülbelül egy fél éve sikerült eladnia a csarnokot, amit felépített, hogy majd ott szortírozza a beérkezett hulladékot. És nem azért adta el, mert olyan jól ment az üzlet. Hanem, mert a drága lakosság, bár jó is lett volna, meg munkahelyet is teremtett volna, meg a környezetet is óvta volna, csak nem bírta megemészteni, hogy az ő falujuk mellett szemetet dolgozzanak fel. Mert a szemét úgy tűnik ebben az országban csak az út szélén jó.

Vagy éppen a szántóföldbe beleforgatva, mert kell a kenyérbe a műanyag. Nem elég rákkeltő még az, amit ételként adnak el nekünk.

Egyébként lehet, hogy velem van a baj. Sőt, ezek után már biztos. A minap álltam a buszmegállóban, vártam a buszt. Többen álltak ott velem együtt, köztük egy idősebb férfiember. Krákogott, szipogott, mint teszik azt télen oly sokan, majd belekotort a zsebébe, és előhúzott egy marék koszos, használt zsebkendőt. A busz még váratott magára. Az egyik zsebkendő – vérfoltos, barna a zsebpiszoktól – a földre hullott. A gazdája megnézte, büszkén elfordult, és arrébb lépett. Nem vette fel a szemetét, pedig a megállókban van kuka.

Én, ha nem találok kukát, képes vagyok akár hazavinni a szemetemet, hogy a megfelelő helyre kerüljön. Ha leejtek valamit, még, ha szemét is, felveszem. Nekem ez nem derogál.

Lehet, hogy azért vagyok a társadalomba beilleszkedni képtelen, mert bennem van tisztelet?

Címkék: környezetvédelem szemét tiszta magyarország

18 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hirpont.blog.hu/api/trackback/id/tr895742737

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2014.01.07. 19:09:13

Sajnos a helyzet egyre rosszabb, én gödön élek és a környékbeli erdők, de még a Dunapart is tele van eldobált háztartási szeméttel, pedig itt ingyen szelektív hulladékgyűjtés van. A zónázóból pedig azt látom, hogy a vasút mentén napról napra növekszik a szeméthalom, főleg a "meghámozott" hűtőszekrények rakásai. (Talán a vasat hántják le róluk?)

2014.01.07. 19:13:52

ui:egyébként kutyafronton is hasonló a helyzet, erről meg én írtam egy szösszenetet:
suketapu.blog.hu/2013/12/29/scooby_es_a_kutyakultusz
:)

Llychllyn 2014.01.07. 19:35:33

Az erdőben egészen lehetetlen helyen is akad szemét, el nem tudom képzelni, ki az, aki odáig felcígöli a sok szart. A hegyoldalban, a bozótban találtam már autóülést is, fél sütőt is...

De ugyanez kicsiben is elég fura: kólásflakonnal meg ilyesmivel van tele a turistautak környéke. Az ember kimegy, hogy nézze a szép tájat, közben meg összehányja?

Mondjuk hálistennek itthon még jobb a helyzet, mint Romániában, ott tényleg hegyekben állt a szemét minden olyan lapos tóparti területen, ahová össznépileg grillezni járnak.

Köves D. Gábor 2014.01.07. 20:05:16

Közkeletű vélekedés szerint a cigányok hordják ki a szemetet a települések külterületére. Még "meg is van ideologizálva", hogy azért, mert az évszázados vándorlás miatt nem ivódott be a kultúrájukba a lakókörnyezet tisztán tartásának igénye... Na szóval a természetjárás közben több év alatt látott szemétkihordások alapján ezt a vélekedést cáfolnám. Összesen max. 20-30% lehet a hulladéktömegben a fémgyűjtő romákhoz köthető a kábelhéj és meghámozott hűtő. Viszont sokszor láttam szolíd középosztálybelinek kinéző, fehérbőrű kisiparost, vagy családapát, amint a sitt, az autógumik, vagy a háztartási szemét bokrok alá helyezéséről gondoskodott. Szóval tényleg, a magyar ember már csak ilyen, úgy látszik.

Shopping 2014.01.07. 20:26:10

5 év letöltendő, nincs mérlegelés.
ennek a lehetőségétől való félelem megállítja az ilyen agyatlan amőbákat...

а nagy hohohorgász 2014.01.07. 20:46:53

A Hármashatár hegyen rendszeresen összegyűjtik a szemetet. Valaki meg rendszeresen lerakja. Már sejtjük ki az. Egy környékbeli kisiparos, aki felújításokat vállal és a lomokat a sittet dobja ki az erdei utak mellett. Le kellene fényképezni hogy feljelenthessük a köcsögöt, már figyeljük az autóját. Előbb-utóbb rajtakapjuk a szemét mocskot.

JanDítě 2014.01.07. 21:57:53

@Disintеgrator Rising: hajrá, jelentsétek is fel a faszkalapot

mangorlo 2014.01.07. 22:05:49

aztán a szent erdélyországban láttam, az igaz magyar székelyek földjén, hogy ők is olyanok ám. teleszemetelik az erdőt. nem románok, mert színmagyar részen volt. mondjuk ott vannak magasabb helyek is oda nem tudnak felmászni a népek a szeméttel, ott nem volt szemét

itthon egyébként hordja magyar cigány piréz, ha beleszámolunk olcsóbban jön ki, mint szemétszállítási díjjal. legfeljebb az olyan furcsa népek mint én, átkozódom hogy a jó gombás helyek szemetesek pest környékén. mindenki szarik bele szó szerint

_B_ 2014.01.07. 22:09:11

@Disintеgrator Rising: Aztán sem bánnám, ha - jegyzőkönyvön kívül - illegális szemétlerakás közben megcsúszna és csúnyán beverné a fejét. Oszt még hatszor...

а nagy hohohorgász 2014.01.08. 01:14:44

@_B_: Igen, ezt már többen javasolták. De én törvénytisztelő ember vagyok, nem önbíráskodok. Ha elkapjuk, segítünk neki visszarakni a cuccot. Az ülésekre.

Semper Fidelis 2014.01.08. 06:42:56

@Linkóczy Adorján bátyja: Az osztrák. Aha. Azért van tele Hegyeshalom környéke német nyelvű szemetes zacsikkal.....

Bogas 2014.01.08. 07:31:05

Elmondanék két történetet a szemeteléssel kapcsolatban:

1. Sógorral megláttuk, hogy egy erdei útra befordul egy autó, a tetőcsomagtartóján egy csomó tuja és egyéb nyesedékkel. Na, gondoltuk, megvagy te rohadék. A közeli reptéren épp szlalomversenyt tartottak, ezért a reptérre bevezető úton posztolt egy rendőr. Hamar odamentünk hozzá, és a következő párbeszédet folytattuk le.

-Jó napot kívánok, innen pár száz méterre éppen illegális hulladéklerakás van folyamatban.
- Hát akkor... fel kell jelenteni őket.
-De hát nem nézné meg Ön személyesen? Tettenérhetné őket?
-Nekem ki van adva a parancs, hogy ezt az utat kell biztosítanom. Adhatok egy telefonszámot, amin beszólhatnak a megyeszékhelyre.
-De amire ők kiérnek a szemetelők már messze járnak majd!!!
-Hát, én akkor sem mozdulhatok innen

2. Após meglátott egy erdőbe beforduló autót. Az autó utánfutós volt, az utánfutóra pakolt szemét szúrt neki szemet. Utánuk ment, de mivel több útelágazás van az erdőben, eltűntek a szeme elől. Több tévút után végre megtalálta amit keresett: egy frissen lerakott szemétkupacot. Tévedés kizárva: a tettesek annyira siettek a lerakással (hallhatták, hogy valaki fel-alá járja az erdőt) hogy még az utánfutó hátlapját is ottfelejtették. Az utánfutó otthagyott hátlapján rajta volt a rendszám is. Após a lerakott szaros pelenkák között egy villanyszámlát is talált, úgyhogy hívta a yardot, hogy tényállás van, jöjjenek. Ki is jöttek, magukhoz vették a rendszámot meg a villanyszámlát és elmentek a számlán szereplő címre. Az ott lakó "svéd" családot kiparancsolták az erdőbe, hogy szedjék össze a szemetet. Össze is szedték, de bírság, őrizetbe vétel, stb. nem volt, mert a sünök álláspontja szerint "nem raktak le veszélyes hulladékot".

A tanulságok levonását rátok bízom.

tatyko 2014.01.08. 09:00:29

Miért gyűjtünk szelektíven hulladékot, ha a kukásautóban összekeverik? Ezért:

Városonként eltér, hogy hogyan gyűjtik szelektíven a szemetet. Van ahol a gyűjtőautó csak meghatározott hulladékot (mondjuk csak üveget) szállít el, van ahol vegyítve mást is. Ahol csak egy valamit gyűjtenek (adott esetben naponta mást), ott a gyűjtőautó a házhoz megy, szelektál és mást nem visz el. Ez a módszer lakótelepeken nehezen működik. Ahol keverve viszik el a szemetet (azaz a külön gyűjtöttet a kocsiban összekeverik) ott később történik a szelekció egy csarnokban részben gépekkel részben emberi munkaerővel. Miért kell akkor a lakosságnak külön gyűjtenie? Nevelő szándékkal, hogy megtanuljuk mit lehet újrahasznosítani és mit nem. Ha minden újrahasznosítható dolgot egy kukába lehetne rakni, akkor azt teledobálnánk olyan hulladékkal is, amit nem lehet újrahasznosítani. Sajnos még nem szelektálunk tökéletesen, így a szelektív kukákban gyűjtött hulladékot akkor is át kell válogatni a fent említett módon, ha a kocsikban nem keverik össze tartalmukat. Ugyanakkor sokkal egyszerűbb két-három féle hulladéktípust szétválogatni, mint a lakossági hulladékból kiturkálni az újra feldolgozható szemetet. Szóval nem tragédia, ha a kocsikban keveredik a szelektíven gyűjtött hulladék, ettől még újrahasznosulhat, ha viszont sima kukába rakod szinte tuti, hogy lerakóban végzi!

а nagy hohohorgász 2014.01.08. 09:38:10

@Bogas: Nyugat-Európa egyes országaiban, ilyenért elkobozzák a járművet amivel odavitték a szemetet.

A rendőr meg ha posztos, tényleg nem mozdulhat el.

Kitalátor (másként) gondolkodó · http://kitalator.blog.hu 2014.01.08. 10:41:54

Kedves Sztone!

Csak most tűnt fel a hulladék-parazitizmusnak ez a primitív válfaja? Vonattal is tehetnél érdekes országimázs-utakat, akkor láthatnád, hogy nem csak az összes fás-bokros földút-torkolat van tele szeméttel, hanem a kertek vége mögött a "vasúti űrszelvény" is.

Parlagfűvel benőve, mármint vegetációs időszakban.

Ha feltakarítják, akkor egy hónap múlva ismét telerakják.

Az élőlények igyekeznek kitölteni a rendelkezésükre álló tereket, a szép lelkű emberek takarítanak, füvet nyírnak, és virágot ültetnek a gondozatlan "máséba" is, a szemét emberek meg a szeméttel hódítják meg maguknak a Földet. A kutyafélék körbevizelik, a bunkók körbeszemetelik az életterüket. Behatolva mások életterébe.

A probléma valós megoldását még csak nem is a politikai akarat akadályozza, azért az feltételezhető, hogy ennek a megítélése nem pártfüggő. Sajnos a jogászképzésben - egyes specialistákon kívül - eleve olyanok vesznek részt évtizedek óta, akik már középiskolában is fel voltak mentve biológiából és kémiából. A kodifikációs eljárásokban a "zöldek" leginkább csak leküzdendő undorító akadályként jelennek meg, se konstruktivitást nem mutatnak, se valódi lobbierőt nem jelentenek. Akkor sem, ha ki lehet deríteni, hogy melyik szervezet mögött melyik gazdasági szereplő áll. Az egységsugarú jogász meg fejrángást kap, amikor pl. az atomlobbi zöldjei csatáznak a szénlobbi zöldjeivel egy témában, a konszenzus legkisebb reménye nélkül.

Mindenesetre akit érdekel a téma, tájékozódhat bátran!

Ha ezt teszi, pl. azt is megtudhatja, hogy a szelektív gyűjtő szigetekről azért ömlesztik egybe a hulladékot, mert a magyar lakosság döntő része vagy funkcionális analfabéta, vagy meggyőződése, hogy őrá semmilyen törvény, szabály nem vonatkozik, és frusztrálva érezné magát, ha valamit nem oda dobna, ahova akar. Ezért lazán kiviszi otthonról a kukába nem férő konyhai hulladékot is, és bedobja a papírok közé, és a pillepalackot meg az üvegesbe, pláne ha a palackos tele van. Így aztán a szelektív gyűjtők hulladéka válogatóműre megy, ahol részben gépi-műszaki megoldásokkal, részben élőmunkával (igen, emberek, kézzel) szétválogatják.

Ha a jogászképzésben is lenne kötelezően valami sok terepgyakorlattal egybekötött ökológia-modul, akkor néhány évtized múlva elképzelhető lenne, hogy a környezet elleni bűncselekményeket a valós súlyuk, értékük szerint kezeljék, úgy a tilalmak, mint a szankciók terén, és leginkább az elkövetési érték meghatározásánál. Illegális hulladéklerakásnál pl. az adott helyrajzi számú terület teljes hulladékmentesítésének a költségeként, természetesen közbeszerzési eljárásban meghatározott áron. Falopásnál meg nem a nevetséges tűzifa-értéket, hanem azon felül a pótlásához szükséges, Radó-féle lombtömeg-egyenérték alapján számított csemetéknek, azok elültetésének (az előkészítő talajműveléssel együtt) és 20 éves gondozásának a költségeit kellene alapul venni, ugyanis legalább akkora a konkrét gazdasági kár, és akkor az egyéb környezeti károkról (az élőhely-megsemmisüléstől a gyomosodáson át az erózióig és a tájkép-romlásig) még nem is beszéltünk.

Bogas 2014.01.08. 11:05:16

@Disintеgrator Rising: "A rendőr meg ha posztos, tényleg nem mozdulhat el."

Láttad volna a kelletlen pofáját, amikor lehúzta az ablakot a jó kis klímás járőrkocsiban...
süti beállítások módosítása