Halmaz

Icon_Upload.pnghome_2.png

Láda

Megmondja a tutit

  • KeMa: A 3. és 4. kép nem a Csernobili Zónában készült :). 2007 óta lehet a Zónát némi utánajárással lá... (2014.01.15. 09:49) Csernobil mint turista látványosság
  • A biztos utas: Nem tudom, hogy a posztoló mit szeret, de Hollandiában nem találta meg. Kint nagyon sok jó program... (2014.01.11. 23:00) Visszatérés a kék lagúnába
  • vider: Hát buli szempontjából talán UK/Spanyolo. ami ny-európában jó választás lehet számodra. Ott van él... (2014.01.11. 18:06) Visszatérés a kék lagúnába
  • Kyria: @enpera: Meg gyermeklelkű felnőtteknek. Én - 44 évesen - bizony meg fogom nézni. Aki meg nem akarj... (2014.01.10. 13:27) Jégbe zárva
  • nnnnnnnn: gyereknekvaló (2014.01.10. 10:24) Jégbe zárva
  • Utolsó 20

FB tábor

Egyéb

 

Visszatérés a kék lagúnába

sztone 2014.01.10. 20:04

Az elmúlt hónapokban (még kiutazásom előtt) rengeteg cikket olvastam a külhonban élő honfitársaim tapasztalatairól. Munkavállalás, árak, jogok és kötelességek. De két dologra senki sem készített fel!

“Milyen az élet külföldön? Milyen visszarobbanni a Kelet-európai valóságba?”

A következőkben megpróbálok választ adni hollandiai tapasztalataim alapján.

Alapvetően hatalmas és egyre inkább szükséges lépésnek tartja a legtöbb fiatal, hogy szerény kis országunk határain kívül próbáljanak érvényesülni, még ha jelen kormányunk ezt tűzzel vassal próbálja is megakadályozni. Egyre több memoár és blog szól a buktatókról, lehetőségekről, fizetésről és a mindennapok viszontagságairól. Az elmúlt évekkel szemben egyre távolabbra vagyunk hajlandóak menekülni. Mostanában különösen közkedvelt életcéllá vált Hollandia. Sokan a legális élvezeti szerek, és ennek fogyasztóinak laza erkölcsi tartása miatt, sokan a megszokott mindennapok kipihenésére megfelelő hétvégi partik miatt választják az alapvetően nyugalmas, és barátságos népet. Bevallom bennem is éltek hasonló sztereotip gondolatok, mikor lehetőséget kaptam, hogy pár hónapig egy teljesen új világban koptassam magam. Miután a társadalmi nyomás hatása alatt lefutottam kötelező kulturális köreimet a városnézéssel, úgy éreztem ideje megismerni eme ország távolról sohasem látott sötét oldalát. Ezen gondolattól vezérelve első hétvégi kiruccanásom az éjszakai élet kínálta lehetőségek felfedezésére irányult. Ez volt az első (ha nem az egyetlen) nagy tévedésem az országgal kapcsolatban.

tour_img-179712-48.jpg

Rá kellett ébrednem, hogy nem véletlenül választják a nyugati fiatalok Budapestet úticélul, mikor ki akarják tombolni magukat. Hiába a helyiek számára legálisan fogyasztható, és mostanában a hangulathoz nélkülözhetetlen könnyű pörgető, és nyugtató szerek, hiába az alacsony (16 éves) korhatár alkohol, és dohányzás terén, minden kisebb helyen a szalagavatókról, és iskolai összejövetelekről ismerős visszafogott tenyérizzadós “Adj király katonát” hangulat áradt. Azt hamar felismertem, hogy az ismeretlenekkel barátságos mosollyal tartanak távolságot, de kissé feszélyezve éreztem magam a ténytől, hogy egymással sem foglalkoznak. Az első héttől induló folyamatos gyomormarkoló szorongás, hogy vissza kell térnem az otthonomnak nevezett , csonka és mindig ideges országba, időm fogytával átcsapott hihetetlen honvágyba. Hiába a könnyűnek érzett (és valóban élhető) problémamentes mindennapok, hiába a kényelem és stresszmentes élet, ha azt a kevéske energiát sem tudom levezetni a mindennapok után. Kissé csalódottan és letörve szálltam fel a repülőre, hogy folytassam ott, ahol abbahagytam megszokott életemet, és belerobbanjak a már jól ismert mókuskerékbe, ahol minden nap új kihívással kecsegtet.

Szerencsétlenségemre az első szabad estém itthon Karácsonyra esett, mikor is barátaimmal megmártózhattam volna Budapest mámorító, sokkoló hangulatába. De a kint megismert, és állandósult előérzetemmel ellentétben talán életem legvadabb, és legszabadabb éjszakájával ajándékozott meg hazatérésem okán ez a belülről kicsinek, és élettelennek hitt pezsgő ország.

Címkék: élet buli hollandia

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hirpont.blog.hu/api/trackback/id/tr655751793

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vider 2014.01.11. 18:06:25

Hát buli szempontjából talán UK/Spanyolo. ami ny-európában jó választás lehet számodra. Ott van élet és "ereszd el a hajamat".. bár ismerősök azt mesélték a kocsma-kultúra azért a hollandusok körében is igen fejlett szinten van.

Tartsd szemelőtt, hogy egy átlagos 25 év feletti állampolgár szempontjai között igencsak eltörpül a kivándorlásra kiszemelt ország táncos-zenés szórakozóhelyeinek minősége.. a legtöbb ember érettebb fejjel más szórakozási lehetőségeket keres, a családosokról nem is beszélve..
Egyéb materiális és immateriális szempontokat figyelembevéve pedig valószínűleg jópár ny-európai ország messze előttünk jár kb. mindenben..
Ezzel csak annyit akarok mondani, hogy kitörölhetjük a seggünket a pesti romkocsmákkal és buli-kultúrával, ha minden más szempont kifelé húz..

A biztos utas 2014.01.11. 23:00:10

Nem tudom, hogy a posztoló mit szeret, de Hollandiában nem találta meg. Kint nagyon sok jó programot találni, csak utána kell nézni. Hatalmas fesztiválok egymás után, nem csak nyáron, nyilván elektronikus zenekedvelők előnyben. Találni templomot, koncerttermet, komolyzene is van és jazz is. A bulik előtt, alatt a hollandok mindenhol barátságosak, beszélgetnek, érdeklődnek.
Aki hazai sírva vigadós kocsmázást meg az összeborulós, nagysemmiért összetartó emberi kapcsolatokat keresi, nem fogja megtalálni ott. Hogy normális kajájuk nincs...az egy dolog. De amúgy nem értem ezt a pesszimista életérzést. Ennyire ne legyünk már magyarok...
süti beállítások módosítása