Halmaz

Icon_Upload.pnghome_2.png

Láda

Megmondja a tutit

  • KeMa: A 3. és 4. kép nem a Csernobili Zónában készült :). 2007 óta lehet a Zónát némi utánajárással lá... (2014.01.15. 09:49) Csernobil mint turista látványosság
  • A biztos utas: Nem tudom, hogy a posztoló mit szeret, de Hollandiában nem találta meg. Kint nagyon sok jó program... (2014.01.11. 23:00) Visszatérés a kék lagúnába
  • vider: Hát buli szempontjából talán UK/Spanyolo. ami ny-európában jó választás lehet számodra. Ott van él... (2014.01.11. 18:06) Visszatérés a kék lagúnába
  • Kyria: @enpera: Meg gyermeklelkű felnőtteknek. Én - 44 évesen - bizony meg fogom nézni. Aki meg nem akarj... (2014.01.10. 13:27) Jégbe zárva
  • nnnnnnnn: gyereknekvaló (2014.01.10. 10:24) Jégbe zárva
  • Utolsó 20

FB tábor

Egyéb

 

Korrupció

sztone 2014.01.06. 19:15

Akit le lehet fizetni, az ne legyen szégyenlős! Az álljon elém, és mondja azt, hogy na, ennyit kérek, hogy éhbérért dolgozhass nekem. Ne kelljen már kinn állnom az esőben, fagyban, míg ő a melegben megkapja a pénzét.
Amúgy is tisztában vagyok vele, vagy legalábbis sejtem, hogy mi megy a zárt ajtók mögött. Hagyjuk már abba a hazudozást!

korrupcio.jpg

A korrupció az emberi viselkedés természetes velejárója. A csoporthoz tartozást nem csak az odaszületéssel vagy elvi kérdésekben felfedezett összhanggal lehet megszerezni. A helyemet a csoportban meg is vásárolhatom. Erre jó a pénz. Lehet, hogy a csapat eszméivel ellentétesen gondolkodom, de náluk a pénz, és ha abból részesedni akarok, valamit fel kell adnom. Ha így nézzük, a korrupció is csak a csoporthoz tartozni akarás eszköze. Nincs benne igazából semmi kivetnivaló.

Persze, akik nem tudják megváltani ezt a belépőt, azok morognak, hogy micsoda mocsok dolog ez. De igazából a probléma nem itt van. Hanem abban, hogy mivel az egész titokzatos, kirekesztésen alapszik. Meg, amíg nem tudom, mi megy a háttérben, addig olyan jó irigykedni a másik életére, mert neki nagyobb kocsija van, meg szép kertje, meg a Kanári szigetekre jár nyaralni. Az senkit nem érdekel, hogy ezért mit kellett feláldozni. Pénzt, meggyőződést, testnyílást.

Irigykedni, spekulálni, összeesküvés elméleteket gyártani tudunk, nagyon ügyesen. Nem kerül ez különösebb befektetésbe. És amint valakit megvádolnak, máris tudni véljük, hogy az az alak lopta el a pénzünket.

Alapvető tévedés van itt. Lehet, hogy lopott, lehet, hogy korrupt, de ami történt az nem leleplezés volt, hanem már nem fizetett eleget a csoporthoz tartozásért. Így aztán felhasználható bűnbaknak, hogy a tisztelt publikum élvezhesse önnön egészséges felháborodását.

Ismerek vállalkozókat. Tudom, hogy milyen az életük. Tudom, hogy a beruházók minél kevesebb pénzért akarják a munkát elvégeztetni, és, mintha ez nem lenne elég, a szerződéseikben megvesztegethetetlen szentként tetszelegve nyújtják a markukat a kenőpénzért.

Nem egyszer láttam már ilyet. A boríték mindenhol közlekedik. De amíg titokban van, addig lehet bűnbakot keresni. Mindannyiunk játéka ez.

Amikor az egészségügyi reform volt – 300 ft, emlékszünk rá jószívvel ugye – a nép teljesen felháborodott. Pedig mindenki tudja, hogy ha megfelelő ellátást akar kapni, akkor bizony vastag borítékot, kávét, akármit adni kell, hogy a “fontos csoport”-hoz tartozásunkat megválthassuk. Ugyan ez a kezdeményezés balul sült el, de megmutatta, hogy nem elég közössé tenni valamit. Attól még menni fog a háttérben az ügyeskedés.

Mert aki a barátom, köreimbe tartozik, azt szívesebben segítem, mint mást. Mit ér az nekem?

De ezt nem merjük felvállalni. Az a közös elképzelés, hogy mindenki egyenlő. Mégis, vannak, akik egyenlőbbek másoknál.

Fontos lenne felismerni, hogy a tömeg buta. Tömegben úgy gondolkodunk, mint a birkák. Ha felháborodhatunk, és mutogathatunk a bűnösre, az a kenyerünk, és cirkuszunk. Ha valaki kiállna, és azt mondaná, hogy igen, én korrupt vagyok, és bevallom nektek, széttépnénk, mert oda a szórakozásunk.

Jól summázza ezt a helyzetet a mondás, miszerint korrupció az, amiből minket kihagytak. És ugye nem lehet senkit sem kihagyni, mert nemzeti integráció van.

Az ilyen csodálatos elképzelések pedig azért jók, mert semmi hasznuk, de ha megfelelő a baráti kör, isteni pénzeket lehet érte akasztani.

Címkék: korrupció csoport kirekesztés cirkusz és kenyér

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hirpont.blog.hu/api/trackback/id/tr815739996

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

V.A. 2014.01.07. 13:03:12

Na most a korrupció lényege az lenne, hogy a pénzemért a korrumpált előnyöket biztosít számomra másokkal, a többséggel szemben. Tehát jobban járok, mint a többség. A magyar egészségügyben az egész világcsúcsszintű abszurditásba hajlott, ugyanis: már nem azért fizetek, hogy jobban járjak, mint a többség, hiszen a többség fizet. Azért fizetek, hogy ne járjak rosszabbul, mint a többség, nem szolgáltatás többletért fizetek, hanem azért, hogy megkapjam a számomra egyébként jogilag is járó minimumot. És ez már több, mint hálapénz/kenőpénz kérdés, ez az állam által hallgatólagosan támogatott bűncselekmény.

micsoda? 2014.01.07. 14:14:36

Mintha arra emlékeznék, hogy az Orbán kormány engedélyezte, egészségügyieknél a „borítékot”
süti beállítások módosítása