Halmaz

Icon_Upload.pnghome_2.png

Láda

Megmondja a tutit

  • KeMa: A 3. és 4. kép nem a Csernobili Zónában készült :). 2007 óta lehet a Zónát némi utánajárással lá... (2014.01.15. 09:49) Csernobil mint turista látványosság
  • A biztos utas: Nem tudom, hogy a posztoló mit szeret, de Hollandiában nem találta meg. Kint nagyon sok jó program... (2014.01.11. 23:00) Visszatérés a kék lagúnába
  • vider: Hát buli szempontjából talán UK/Spanyolo. ami ny-európában jó választás lehet számodra. Ott van él... (2014.01.11. 18:06) Visszatérés a kék lagúnába
  • Kyria: @enpera: Meg gyermeklelkű felnőtteknek. Én - 44 évesen - bizony meg fogom nézni. Aki meg nem akarj... (2014.01.10. 13:27) Jégbe zárva
  • nnnnnnnn: gyereknekvaló (2014.01.10. 10:24) Jégbe zárva
  • Utolsó 20

FB tábor

Egyéb

 

Zene és érzelem

sztone 2014.01.05. 19:59

39_16_70746_15ad7743431d19c397848ec8201c04e7_2bc205_701.jpg

„A zene”. Maga a névről elég sok minden eszünkbe jut hirtelen. De vajon tudjuk, hogy milyen hatást képes gyakorolni egy-egy műfaj vagy egy adott szám? Mennyi érzelem fut át rajtunk akár egy szerelmes szám vagy épp egy kemény rock, metál hallatán? Tudtátok, hogy nem csak ellazít, megnyugtat, felpörget, kikapcsol, hanem akár javítja a tanulási képességeket és a nyelvérzéket is. Ki gondolta volna ugye?

Egyes emberek kicsit tovább léptek maga a zene fogalmán és kicsit más távlatból közelítették meg.
Kutatásokat végeztek. A vizsgált személyek több mint 80 százaléka valamilyen testi reakcióval (borzongás, sírás, nevetés) reagált a zenére. Egy másik alkalommal a kutatók különböző zenéket hallgattattak a vizsgált személyekkel, miközben mérték és rögzítették szívritmusukat, vérnyomásukat és légzésüket. Az eredmények azt mutatták, hogy a különféle zenetípusok eltérő hatással voltak az emberekre, de minden esetben valamilyen érzelmet váltottak ki belőlük.

Biztos jó páran hallottunk már az úgynevezett Mozart-hatásról!
Fran Rauscher kutatásából kiderült, hogy azok a diákok, akik tíz percen keresztül részleteket hallgattak Mozart szonátájából, sokkal jobban teljesítettek egy logikai teszten, mint azok, akik kortárs zenét vagy semmilyen dallamot nem hallgattak. Bár ez az eredmény megmozgatta a közvélemény fantáziáját, a tudományos világ eléggé szkeptikusan fogadta. Sokan úgy gondolják, hogy Mozart mellett a pop zene is hasonló hatást tud kifejteni, mások pedig kételkednek a zene és a tanulás közötti összefüggésben.

Sok ember beleértve én is emlékeket kötök bizonyos számokhoz. Jókat és rosszakat is egyaránt.
Hogy Stendhalt idézzem:
„Ma este rájöttem, hogy a muzsika, ha kifogástalan, pontosan ugyanazt a hatást váltja ki a lélekből, mint midőn kedvesünk jelenléte gyönyörködtet bennünket, azaz a világ látnivalóan legteljesebb boldogságával ajándékoz meg.”
És bizony így van.. bánatosak, szomorúak, szerelmesek, boldogok, vagy ha fáradtak vagyunk, vagy akár kicsit elakarunk tűnni a hétköznapok rohanó mindennapjaiból, csak berakunk egy számunkra tetszőleges számot és átérezzük, átéljük mind azt amiről szól.! Sokszor nem is az a lényeg, hogy miről is énekel az előadó, inkább a ritmus, a dallam, a hang fog meg bennünk. Újra és újra meghallgatjuk, átéljük, beleképzeljük magunkat az előadó lelki állapotába s egyesek még a zuhany alatt is kipróbálják karaoke tehetségüket hisz a fürdőszobának jó akusztikája van. Egyszóval rengeteg érzelmet mozgat meg, akár tudatosan, de leginkább tudat alatt. Függ a személy lelki állapotától és az adott helyzettől.! Hisz mondjuk egy általában elektronikus zenéket játszó Clubban nem fogunk elkezdeni Beethovent hallgatni, bár érdekes esetek még léteznek.
Mindenesetre:
Az élet zene nélkül olyan, mint szív dobbanás nélkül!

Címkék: zene érzelem

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://hirpont.blog.hu/api/trackback/id/tr275736602

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása